Accesul din ce in ce mai raspandit la tehnologie al copiilor ridica probleme noi. Internetul si noile aplicatii (telefoanele mobile, dispozitivele independente cu acces la internet) ii expun la pericole la care nici ei, nici parintii, nu se gandesc. La nivel european, problema este tratata cu multa seriozitate, iar in Romania se fac primii pasi in domeniu.

Uniunea Europeana, grupuri de initiativa si sectorul privat din domeniul comunicatiilor trateaza problema cu seriozitate si incearca sa vina in ajutorul parintilor cu instrumente care sa ii protejeze pe copii fara a le ingradi accesul la educatia pe care o ofera aceste tehnologii. Aceste instrumente sunt programe sau servicii care sa le dea parintilor control asupra continutului aparaturii copiilor, dar si sfaturi despre cum sa recunoasca simptomele unor probleme cauzate de Internet/telefonie mobila sau despre cum sa ii responsabilizeze pe copii.

Printre cele mai frecvente riscuri la care sunt expusi copiii se numara:
- Expunerea la materiale nepotrivite – sexuale, violente, care indeamna la ura sociala sau care promoveaza comportamente periculoase si ilegale. Unii copii pot sa caute intentionat astfel de materiale – din curiozitate – in timp ce altii pot fi expusi accidental, in camerele de discutii, pe email sau prin mesageria de tip instant.
- Molestare fizica – un copil poate sa dea informatii care ar putea pune la risc siguranta sa sau a familiei sale. S-au inregistrat cazuri de pedofili care s-au folosit de camerele de discutii, de email si de mesageria instant pentru a castiga increderea unui copil si apoi pentru a-l intalni.
- Hartuire si intimidare – un copil poate primi pe chat, pe email, pe telefonul mobil mesaje si apeluri violente, jignitoare sau de hartuire. Tinerii violenti se folosesc deseori de internet pentru a-si teroriza victimele.
- Virusi si hackeri – un copil poate descarca fisere daunatoare, care contin virusi sau care le dau posibilitatea unor hackeri sa controleze computerul. Acest lucru duce la vulnerabilizarea intimitatii familiei si poate chiar la expunerea familiei la pericole.
- Probleme legale si financiare – un copil poate da, fara sa stie ca face rau, numarul cardului bancar al parintilor sau poate face cumparaturi nechibzuite pe internet cu el.
 
Dintre aceste probleme, cea a expunerii copiilor la materiale nepotrivite, in special de natura sexuala, este prioritatea programului Safer Internet al Comisiei Europene. Safer Internet a identificat mai multe tipuri de exploatare sexuala a copiilor pe Internet: posesia, productia si distributia de pornografie cu copii, provocarea online a copiilor la acte sexuale, traficul de copii, turismul sexual cu copii, molestarea sexuala a copiilor (in afara familiei), materiale obscene nesolicitate trimise unui copil, domenii web care induce in eroare un copil.

In documentele referitoare la consultarea publica privind “Copiii si accesul la internet si la noile tehnologii” (aprilie – iunie 2007), Comisia subliniaza ca un program coerent de combatere a abuzului copiilor trebuie sa implice nu doar autoritatile din statele membre, ci si organizatiile pentru protejarea copiilor, industria (furnizorii de servicii si de continut, producatorii de software, etc), institutiile financiare, scolile, parintii si Comisia Europeana. In urma consultarii publice, incheiata pe 7 iunie, Comisia va integra recomandarile actorilor cheie din domeniu si va trasa liniile de actiune a programelor viitoare ale Safer Internet.

Atat rezultatele consultarii privind “Copiii si accesul la internet si la noile tehnologii”, cat si rezultatele unei consultari anterioare, pe tema “Copiii si telefoanele mobile”, vor fi incluse in Comunicatul Comisiei pe tema “Cunostinte despre media” (Media Literacy) care urmeaza sa fie adoptata la sfarsitul anului 2007, care va fi “primul pas catre o politica europeana privind cunostintele despre media si va face parte din politica europeana de audiovizual”.

O serie de companii din domeniu – Microsoft, Orange, Symantec – au elaborat deja ghiduri pentru parinti, atat pentru folosirea de catre copii a telefonului mobil, cat si a internetului. Ghidurile ii familiarizeaza pe adulti – de multe ori mai putin priceputi la noua tehnica – cu posibilitatile pe care le au pentru a controla continutul computerelor, telefoanelor si consolelor de jocuri ale copiilor: programe de calculator si tipuri de servicii pentru telefoane. Mai mult, ghidurile insista pe partea de responsabilizare a copiilor, care trebuie sa invete ce inseamna “eticheta online”, ce este permis sau nu pentru a nu-i deranja pe ceilalti. Sunt discutate probleme precum apelurile de urgenta false, mesajele nesolicitate si mesajele cu poze – care pot incalca flagrant intimitatea si demnitatea celui fotografiat. Cata vreme nu au repere, copiilor le este foarte greu sa isi dea seama ce e bine si ce e rau intr-un mediu atat de putin reglementat si care ofera atat de multe posibilitati.

Ce pot face parintii?

se pot interesa, la magazinele de aparatura si la furnizorii de servicii, de facilitatile pe care le au telefonul si tipul de abonament alese pentru copii si daca aceste facilitati le dau acces la materiale nedorite;

- pot sa ii invete pe copii ce anume nu este potrivit in utilizarea telefonului si cum se pot proteja (Ghidul Orange este foarte util in acest sens);

pot sa le ceara companiilor de telefonie mobila la care sunt abonati si producatorilor de telefoane sa faca politici pentru protectia minorilor de continut nepotrivit si sa ofere servicii pe masura nevoilor clientilor.  

 

O solutie identificata de European Internet Coregulation Network pentru a ajuta parintii este existenta filtrelor de continut pe telefoanele mobile cu acces la internet. In Europa, tendinta generala este de a se vinde aparate fara filtre, urmand ca utilizatorul sa le instaleze ulterior. In Marea Britanie, insa, datorita presiunii grupurilor pentru protectia copiilor, majoritatea telefoanelor se vand cu filtrele instalate, utilizatorul avand posibilitatea de a le elimina doar dupa ce face dovada varstei adulte. Iar Recomandarea 2006/952/EC din 20 decembrie 2006 cere ca genul acesta de buna practica sa fie preluata la nivelul UE, in paralel cu dezvoltarea unui sistem de clasificare a continutului distribuit pe internet.

In Romania, parintii au la indemana doar selectarea serviciilor companiei de telefonie. Telefoanele se vand deocamdate fara filtre – si nici un producator de telefoane nu are vreo politica privind protejarea copiilor de continutul nepotrivit sau de informare a parintilor despre posibilitatile tehnice pe care le ofera telefonul pentru a filtra continutul. Iar dintre companiile de telefonie mobila, doar Orange are o politica in acest sens. In Ghidul practic pentru parinti ii informeaza asupra resurselor pe care le au pentru a controla accesul la internet de pe mobil. Aceasta nu este insa o solutie prea flexibila, adultii avand doar doua optiuni: acces nelimitat la continutul de pe internet sau lipsa totala a accesului.

Georgiana Ilie

[EurActiv.ro]

Linkuri:

Uniunea Europeana

- Rezultatele Consultarii publice privind copiii si accesul la internet si la noile
tehnologii

- Safer Internet Plus Programme
- Consultarea publica privind copiii si accesul la internet si la noile tehnologii
- Consultarea publica privind “Copiii si telefoanele mobile” 
- EurActiv.com - Parents: Beware the internet and mobile phones! 
- COUNCIL RECOMMENDATION of 24 September 1998 on the development of the competitiveness of the European audiovisual and information services industry by promoting national frameworks aimed at achieving a comparable and effective level of protection of minors and human dignity (98/560/EC) 
- Protection of minors and human dignity in audiovisual and information services (2006 recommendation) 
- Information Society Website - Advice to parents and teachers

- Activitatile Uniunii Europene privind societatea informationala

- Guvernul SUA: A Parent's Guide to Internet Safety

Industrie

- Orange Romania: Sfaturi si informatii utile pentru parinti si cei care au copii in ingrijire cu privire la telefoanele mobile
- Microsoft - Child Security Online
- iKeepSafe/Symantec – Online Security Tutorial for Parents

- BBC’s Editorial Policy on the control on children’s media consumption 

ONGuri

- Child Safety on the Information Highway 
- European Internet Coregulation Network

Dosare EurActiv.ro:

- Telefoanele mobile si sanatatea
- Siguranta online a copiilor in dezbatere
- Dezbatere: jocurile video violente - interzicere sau auto-reglementare? 
- Computerul: cum devine din sperietoare un joc al mintii pentru copii